Theepotten

Theepottenmuseum

In februari 2023 hebben wij het Theepottenmuseum Swartbroek overgenomen. Ook hebben wij een theepottencollectie in Zuidland overgenomen. Momenteel zijn wij bezig het in te richten. Vanaf april is het museum te bezichtigen op donderdagmiddag en vrijdagmiddag (met uitzondering van 15 - 30 juni). Voor groepen vanaf 15 personen is het mogelijk om buiten openingstijden te reserveren.

Theepot als verzamelobject

Het nieuwste museum herbergt onwaarschijnlijk grappige en bijzondere Engelse theepotten. Allemaal decoratieve verzamelobjecten en voornamelijk uit Engeland. Onder veel theepotten staat vermeld dat ze voor decoratie zijn bedoeld, niet voor gebruik. In de meeste Engelstalige landen met een eeuwenlange theecultuur is een uitgebreide verzamelcultuur ontstaan. De meeste van onze theepotten komen uit Engeland, maar ook vind je 'onze eigen' Holle Bolle Gijs en de Rode JeWeetWel Kater.

Zo zie je de Britse Koningin, Downingstreet 10, de Big Ben, een compleet dorp, maar ook een bruidspaar, dierentuindieren, voertuigen, Disney figuren, de kerstman, inrichting van huizen zoals fornuizen, klokken, bedden, kasten en zelfs een toilet en wastafel als theepot. Waar jaartal, ontwerpers en makers bekend zijn, worden deze vermeld. Veel theepotten zijn van de bekende ontwerpers Cardew en van Annie Rowe, allemaal zeer gedetailleerd uitgevoerd. En met name de merken Leonardo, Portmeirion en Price & Kensington maakten prachtige exemplaren. Hoewel er al honderden theepotten staan, zijn we nog lang niet uit verzameld!

Theepotten en koffiepotten voor gebruik

Bij de 'oude' theepottencollectie vind je vele duizenden koffie- en theepotten, de meeste uit vroeger tijden. Sommige zijn mooi van lelijkheid, andere roepen herinneringen aan de theepot van oma op. Herken je nog de theepotten en koffiepotten die je kon kopen met verzamelde bonnen, zoals van Douwe Egberts, met blauwe scheepjes of bruine gebouwen? Middenin de ruimte met bloemmotieven staan alleen theepotten met rozen erop. Verbaas je over de verschillen. In een andere ruimte zie je de witte, de Japanse en de miniaturen. Alle bruine en oranje theepotten staan bij elkaar in een ander vertrek, samen met kopjes en kachelketels.


Openingstijden

Vanaf april is het museum te bezichtigen op donderdagmiddag en vrijdagmiddag (met uitzondering van 15 - 30 juni). Voor groepen vanaf 15 personen is het mogelijk om buiten openingstijden te reserveren.