Het Buskruitverraad
Op 5 november 1605 probeert een groep Engelse katholieken het parlement in Londen op te blazen. De katholieken zijn niet blij met de Engelse koning Jacobus I en een groot deel van de aristocratie. Ze voelen zich achtergesteld en besluiten in actie te komen. De gebeurtenis komt bekend te staan als het Buskruitverraad of het Gunpowder Plot.
De onvrede van de katholieken had onder meer te maken met het feit dat hun invloed steeds verder afnam. Sinds het ontstaan van de Anglicaanse Kerk onder koning Hendrik VIII hadden de katholieken het al moeilijk. Na een streng bewind ten opzichte van de katholieken onder koningin Elizabeth, hoopten de roomsen onder de nieuwe koning Jacobus I op meer geloofsvrijheid. Deze vorst had immers een tolerante reputatie. Al snel bleek echter dat deze koning, tevens het hoofd van de Anglicaanse Kerk, slechts één geloofsdoctrine in Engeland voorstond.
Een complot
De ontevreden Engelse katholieken smeedden in 1604, op initiatief van onder meer Robert Catesby en Thomas Percy, een complot. Doel was het parlementsgebouw in Londen op te blazen en zo in één klap af te rekenen met de koning en een groot deel van de aristocratie. De groep kwam in contact met de militair Guy Fawkes, die zich tot het katholicisme bekeerd had. Fawkes had onder meer onder de Spanjaarden gediend in de Nederlanden en veel ervaring met explosieven opgedaan. Hij leek de geschikte man om de aanslag uit te voeren.
Guy Fawkes
Een van de samenzweerders maakte echter een grote fout die de hele operatie in het water liet vallen. Hij stuurde een waarschuwingsbrief naar een rooms-katholieke vriend die lid was van het Hogerhuis. Deze William Parker kreeg het advies om op 5 november weg te blijven uit het parlementsgebouw. Op die dag moest het buskruit immers tot ontploffing gebracht worden, omdat op dat moment ook de koning in het gebouw aanwezig was.
In plaats van weg te blijven sloeg het Hogerhuislid echter alarm. Kort hierna, in de avond van 4 november 1605, werd het parlementsgebouw doorzocht en trof men in een van de kelders onder het Hogerhuis Guy Fawkes aan, samen met maar liefst zesendertig vaten buskruit. De aanslag werd op deze manier verijdeld. Guy Fawkes werd onmiddellijk gearresteerd en kwam na foltering met de namen van verschillende medeplichtigen op de proppen. Veel samenzweerders hadden toen echter al lang de benen genomen.
Fawkes werd veroordeeld tot de strop en vierendeling. Naar verluidt vond de samenzweerder echter niet de dood aan de galg. Voordat de executie werd voltrokken zou hij van een ladder zijn gesprongen die naar de galg leidde en daarbij zijn nek hebben gebroken. Ook zeven andere samenzweerders werden na een proces ter dood veroordeeld.
De verijdeling van het Buskruitverraad (Gunpowder Plot) wordt ieder jaar op 5 november gevierd. Deze dag is in Engeland bekend onder de naam Guy Fawkes’ Day.
Bron: